Dzierżoniów

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Spoza powiatu

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Piec gastronomiczny - jak wybrać najlepszy – poradnik

Redakcja, 24.10.2019, 13:52

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, to z pewnością najważniejszym zadaniem był wybór sprzętu do kuchni. Nawet najlepszy, najbardziej doświadczony szef kuchni nie podkreśli smaku potraw, jeśli nie będzie miał w czym ich przygotować, więc jakość urządzeń powinna być dla właściciela podstawową kwestią. Nie da się ukryć, że najistotniejszą częścią kuchni jest piec gastronomiczny - jak wybrać najlepszy? Dowiesz się z naszego poradnika.

← REKLAMA

Piece gastronomiczne - co mamy do wyboru?

Na rynku dostępne mamy dwa typy pieców: konwekcyjny oraz konwekcyjno-parowy i to między nimi decydujemy. Pierwszy rodzaj w użytku jest już od wielu lat, natomiast dopiero niedawno dołączył jego nowszy model. Piec konwekcyjny zapewnia stałą cyrkulację gorącego powietrza z wymuszeniem ruchów poziomych, a cały ten proces pozwala na idealną obróbkę termiczną przygotowywanych potraw.

Jednak, biorąc pod uwagę ciągły postęp technologiczny, rozwój urządzeń gastronomicznych nie mógł stanąć w miejscu i dlatego ulepszono obecne rozwiązanie, projektując piec konwekcyjno-parowy. Cyrkulacja powietrza odbywa się w ten sam sposób, jednak dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną, zapobiega utracie wilgoci przez dania i sprawia, że są one bardziej soczyste. Decydując się na zakup pieca, lepiej jest postawić na nowszy model i w swojej kuchni umieścić piec konwekcyjno-parowy.

Piec konwekcyjno-parowy - sposób zasilania

Pierwszym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, jest sposób zasilania: elektryczne, na prąd lub gaz/prąd. Wybór w dużym stopniu będzie zależał od tego, jaki układ instalacji mamy w pomieszczeniu i czy możemy sobie pozwolić na jego ewentualną przebudowę. Piec na prąd daje dużo większe możliwości i jest on tańszy w zakupie, jednak w dalszej perspektywie, to cena gazu jest niższa. Zarówno elektryczne, jak i gazowe kupić można w sklepie a’Gusto, na stronie internetowej: https://agusto.pl/534-piece-gastronomiczne. Każdy znajdzie tam urządzenie idealnie dobrane do potrzeb lokalu, zarówno jeśli chodzi o parametry, wielkość, jak i cenę.

Urządzenia gastronomiczne dobrane do wielkości lokalu

Piece gastronomiczne dostępne są na rynku w różnych wielkościach i wybierając sprzęt do swojego lokalu, należy zwrócić uwagę na ilość serwowanych u nas potraw. Uwzględnić tu należy między innymi, w jakim miejscu miasta prowadzimy restaurację, jak duży jest nasz lokal i ile dań jednocześnie przewidujemy wydawać. Określa się ilość półek w piecu, najczęściej wybierając 6, 10 lub 20-półkowe, co jednocześnie mówi o ilości dań, które można przygotowywać w tym samym czasie.

Jeśli planujemy rozszerzyć swoją działalność w niedalekiej przyszłości, to lepiej zainwestować w bardziej zaawansowane urządzenie. Podstawowe funkcje pieca to: grillowanie, gotowanie na parze, pieczenie, smażenie, blanszowanie czy rozmrażanie. Nowoczesne firmy produkcyjne dodają szereg funkcji jeszcze bardziej ułatwiających pracę, np.: automatyczne mycie, programowanie i zachowywanie programów, również wgrywając je na pendrive’y, szybkie nagrzewanie i schładzanie, czy sonda sprawdzająca temperaturę potraw. Tego typu dodatkowe funkcje z pewnością przydadzą się w większych lokalach, w których sprawna praca jest podstawą.

Urządzając kuchnię gastronomiczną, dobrze jest skonsultować potrzeby z zespołem kucharzy, który pomogą dobrać odpowiedni sprzęt.

WP, źródło: Materiał Partnera
Fot. Materiał Partnera

Najnowsze ogłoszenia

W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2024 Dz-ow.pl
zamknij
okanuluj